Nowe miejsce dla kreatywnych przedsiębiorców w Görlitz

Komentarzy (0) Biznes, galeria

Rok od uruchomienia Jakobpassage jego trzej założyciele rozszerzają działalność o restaurację nieortodoksyjnie wegetariańską i zapraszają do współpracy młodych, kreatywnych przedsiębiorców z Polski, którym oferują przestrzeń do prezentacji ich wyrobów.

Jakobpassage to oryginalne przedsięwzięcie, łączące nowatorski projekt na biznes kreatywny z pomysłem na rewitalizację Jakobstrasse – „zasypiającej” śródmiejskiej ulicy Görlitz.

Pomysł wydaje się działać, bowiem na równoległej do Berlinerstrasse, ale położonej na tyłach pasażu Strassburga i przez to mało uczęszczanej ulicy, oprócz pierwszego, otwartego w kwietniu ubiegłego roku Jakobpassage (kompilacji sklepu, salonu designu i warsztatu), działają już kolejne przedsiębiorstwa młodych przedstawicieli biznesu kreatywnego.

Pokaż się w Jakobpassage

Pionierami tych zmian byli trzej młodzi designerzy-pasjonaci: Clemens – zajmujący się modą uliczną i sprzedażą ubrań wykonanych zgodnie z zasadami fair trade, Sebastian – restaurujący stare 20 calowe rowery typu bmx i składak oraz Robert – projektant unikatowych mebli. Otwarty przez nich przed rokiem Jakobpassage, siedziba trzech firm: carlo.eco, 20zoll fabrik i moebelmelcher, to nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń, wkomponowana w zabytkowe wnętrze starej kamienicy. To miejsce, do którego zapraszają innych młodych przedsiębiorców i artystów z regionu, także z Polski, aby prezentowali tam swoje wyroby i dzieła sztuki użytkowej.

Fot. R. Burdosz

Kilka miesięcy temu z oferty skorzystała projektantka biżuterii Anika, a dzięki współpracy, którą kreatywny team biznesowy Jakobpassage nawiązał z Manufakturą Bolesławiec, ich kolejne przedsięwzięcie – restauracja Jakobssöhne, zostanie wyposażona w zastawę ceramiczną z kolekcji „Renesans”, stworzoną przez młodą, dolnośląską projektantkę Dorotę Koziarę.

Lokalnie i ekologicznie

„Przytulona” do Jakobspassage restauracja Jakobssöhne swoje podwoje otworzy już niebawem, w sobotę 13 maja. W zamyśle Clemensa, Sebastiana i Roberta lokal ma być miejscem nowoczesnym, otwartym na nowe regionalne produkty i smaki, dlatego zapraszają do kontaktu zainteresowanych współpracą lokalnych producentów żywności ekologicznej z regionu Dolnego Śląska.

W restauracji zostanie wydzielone specjalne miejsce na produkty lokalne i ekologiczne, które klient będzie mógł „zabrać” ze sobą do domu, a „jakubowa” karta dań będzie zawierała głównie, lecz nie tylko potrawy wegetariańskie, przyrządzane z produktów regionalnych i ekologicznych. Ambitni gospodarze chcą też warzyć i serwować na miejscu własne piwo, zamierzają też regularnie organizować polskie wieczory z typowo polskimi daniami i napojami, z polską muzyką w tle. Uczestniczyć w nich będą także polscy artyści i muzycy z regionu.

Jakobpassage na Facebooku: https://www.facebook.com/jakobpassage/

Jakobs Söhne na Facebooku: https://www.facebook.com/jakobssoehne/?fref=ts

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *