Naturalny, zdrowy produkt, czyli przepis na sukces

Możliwość komentowania Naturalny, zdrowy produkt, czyli przepis na sukces została wyłączona Aktualności

Z Wilhelmem Bekerem, prezesem zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie rozmawia Ryszard Żabiński.

Jak to możliwe, że mała, zatrudniająca około czterdziestu pracowników Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie potrafi być obecna na wielu rynkach Unii Europejskiej w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Holandii, czy Rumuni?

O naszym powodzeniu zadecydowało bardzo wiele czynników. Rzeczywiście, zatrudniamy około czterdziestu osób, ale mamy stu bardzo dobrych dostawców mleka, którzy są współwłaścicielami spółdzielni. Mamy też bardzo bogate tradycje w produkcji wyrobów mleczarskich. Zakład Mleczarski w Oleśnie istnieje na rynku od 1907 roku, jako Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie został zarejestrowany w 1945 roku. W 1957 roku spółdzielnia wróciła w ręce rolników. Kluczowy dla rozwoju spółdzielni był okres poprzedzający wejście Polski do Unii Europejskiej. Postawiliśmy wtedy na rozwój, inwestycje. Postanowiliśmy wzmocnić naszych dostawców. Skorzystaliśmy z funduszy przedakcesyjnych, załatwiliśmy naszym dostawcom niskooprocentowane kredyty na wyposażenie gospodarstw. Te inwestycje bardzo się opłaciły. Dzięki nim stworzyliśmy silną bazę dostawców, która miała możliwości wytwarzania produktów o najwyższej jakości. W latach 2002-2004 Zakład przeszedł gruntowną modernizację, dzięki czemu w kwietniu 2004 roku został zatwierdzony system Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Przedsiębiorstwa HACCP, a 1 maja 2004 roku Zakład otrzymał zezwolenie na prowadzenie sprzedaży na rynkach Unii Europejskiej.

Czym wyróżniają się produkty mleczarskie z Olesna?

Zarząd Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie cały czas czuwa nad wysoką jakością produkowanych artykułów nabiałowych. Wdrożyliśmy system ISO 22000, który jest gwarancją dla klientów, że kupują towar produkowany według najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa. Artykuły nabiałowe produkowane są na bazie naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i substancji uszlachetniających. Atutem firmy są niezmienione metody tradycyjne, odznaczające się wysoką jakością zdrowotną. Artykuły nabiałowe produkowane są na bazie naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i substancji uszlachetniających. Stosujemy tradycyjne procedury procesów technologicznych, stosowanych przez uprzednich zarządzających spółdzielnią. Innymi słowy, produkujemy według receptur, które stosowały nasze babcie.

Takie wyroby muszą być jednak trochę droższe, od tych które zawierają konserwanty i inne tego typu dodatki?

Nasze wyroby rzeczywiście są trochę droższe, ale sytuacja rynkowa nie zmusza mnie do tego, abym musiał obniżać jakość produktu i zmniejszać cenę. Wręcz przeciwnie, mam stałe grono zadowolonych klientów, którzy doceniają wysoką jakość naszych wyrobów. W Polsce działamy na ternie województwa opolskiego i częściowo śląskiego. Towar dostarczamy do około 300 niewielkich sklepów detalicznych.

Jednak konkurencja wielkich sieci handlowych jest bardzo agresywna…

Stworzyłem sobie swój własny rynek. Swego czasu, w jednej z wielkich sieci kostka masła kosztowała 2,5 zł, a nasze masło było po 5 złotych. Wcale nie odczułem zmniejszonego zainteresowania naszym produktem, nie było żadnej presji ze strony odbiorców na obniżenie ceny. Po prostu, konsument jest świadomy tego co kupuje. Jeżeli szuka najzdrowszego, naturalnego produktu, to wie, że musi za niego więcej zapłacić.

Jaki jest sztandarowy produkt spółdzielni?

Nasze wyroby to: mleko spożywcze, śmietana, śmietanka, kefir, twarogi, masło, maślanka. Wszystkie produkowane artykuły nabiałowe spełniają wymogi i oczekiwania klientów co potwierdzają liczne nagrody i certyfikaty. Najważniejszym produktem jest Masło extra z Olesna. Jest to produkt wysokotłuszczowy otrzymywany w wyniku zmaślenia wydzielanej z mleka spasteryzowanej i ukwaszonej śmietanki. Z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany, masło ekstra zawiera maksymalnie 0,6 proc. laktozy. Dlatego właśnie Masło ekstra jest znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Masło extra zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W jaki sposób udało się spółdzielni zaistnieć na rynkach zagranicznych?

Udział produkcji eksportowej w całości produkcji wynosi obecnie około 40 procent. To ważny obszar naszej działalności. W największych ilościach sprzedajemy mleko na rynek niemiecki. Przewożone jest ono w cysternach i dostarczane bezpośrednio odbiorcy. Na sprzedaży eksportowej uzyskujemy znacznie wyższą rentowność niż na krajowej. Jest to też ważne dla naszych dostawców, że potrafią wyprodukować produkt, który cieszy się uznaniem zagranicznego odbiorcy.

Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie jest małym zakładem, położonym w centrum Olesna. Produkty firmy, jak i sama spółdzielnia uzyskały wiele prestiżowych nagród i wyróżnień. W budynku spółdzielni można zobaczyć mnóstwo oprawionych podziękowań od wszystkich chyba działających na tym terenie instytucji i organizacji. Jakie więc znaczenie ma spółdzielnia dla lokalnej społeczności?

Oczywiście, nie jesteśmy największym pracodawcą w powiecie. Jesteśmy jednak powszechnie znaną marką, wszyscy korzystają z naszych produktów. Staramy się zawsze być obecni, aktywnie uczestniczyć w wydarzeniach naszego powiatu. W miarę możliwości wspieramy wiele inicjatyw. Jestem lokalnym patriotą i wychodzę z założenia, że trzeba się dzielić swoimi osiągnięciami z lokalną społecznością. Można na to też spojrzeć z innej strony, przecież mieszkańcy Olesna, powiatu są naszymi klientami i my w ten sposób dziękujemy im za to, że kupują nasze wyroby.

Udostępnij...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone